1152 Budapest, Beller Imre utca 51.
Adószám: 1 8 4 4 2 2 5 2 - 1 - 4 2
Bankszámlaszám:
Budapest Bank
10102244-15530500-01005001
web: www.shaolinkungfu.shp.hu
e-mail: pagoda.shaolin@gmail.com
Tel.:
Dávid István - elnök
+36 70 348 6391
Kovács Eszter - elnökhelyettes
+36 30 651 9391
Grónai Mariann - titkár
+36 20 479 9323
SZJA 1%
2013.02.07.

Kérjük, támogassa Ön is adója 1%-ával Egyesületünk munkáját!


Őszi tábor
2018.10.08.

2018.10.20-23
Felsőtárkány

Shao Lin Gong Fu
少 林 功 夫

Napjainkban sok kínai önvédelmi rendszer ismeretes. Ezek a rendszerek tartalmazzák az összes lehetséges védekező és támadó mozgást. Nevüket nem csak a jellemző technikákról kapták, hanem állatokról, hegyekről, folyókról, tartományokról, családokról, hősökről, vallásos alapokról, sőt még rovarokról is. Egyes iskolák alig ismertek, kevés követőjük van, mestereik a színvonal fenntartását tekintik célnak nem a népszerűséget.

A hagyományos iskolák fegyveres küzdelmet is tanítottak, minden iskolának voltak jellegzetes fegyverei az alapfegyverek mellett.

Az iskolákat gyakran északiakra és déliekre osztják. Az északiakra a zártabb, magasabb állásmód, a nagyobb mozgékonyság és a gyakoribb rúgások a jellemzőek. A déli iskolák mélyebb tartást vesznek fel, a lábak nyitottabb terpeszben állnak, a hangsúly a kéztechnikákon és a szilárd állásmódon van inkább.

Egy másik felosztás kemény és lágy irányzatokat különböztet meg. A kemények a hangsúlyt az erőre, gyorsaságra, technikákra helyezik, a lágyak az erő elvezetésére, a saját külső és belső egyensúly tökéletesítésére, valamint a qi (belső energia) kifejlesztésére. A két irányzat között azonban nincs éles határvonal, a technikák gyakran keverednek. A harcművészetek között tartják számon az úgynevezett " belső iskolákat ". Ezeknek a harchoz nem sok közük van, statikus tartásokkal, lassú mozgásformákkal, légzőgyakorlatokkal és meditációval foglalkoznak.


Shaolin Quan

Egy komplex rendszer, amelynek részét képezik a küzdelem, fegyverforgatás, formagyakorlat, qi gong,  és a meditációs gyakorlatok egyaránt. Nagy gondot fordítanak az ütések, védések és rúgások tökéletesítésére. Az alapállások stabilak, a rúgások gyorsak, erősek, változatosak. Öt stílusa a sárkány, tigris, leopárd, kígyó és daru. Úgy tartják az ember öt lényeges dologból áll : szellemből, csontból, erőből, qi-ből és inakból. A különböző stílusok ezek fejlesztését teszik lehetővé. A sárkány a szellem művelését, a tigris a csontokra való hatást, a leopárd az erőt képviseli, a kígyó a qi kimunkálását, a daru az inak edzését.


Majom Gong Fu ( Hou Quan, 猴拳 )

A Hou Quan, majom irányzat elsajátításához speciális képességek szükségesek. A majom iskolához tartozó küzdők általában kis termetűek, hajlékonyak és olyan képességekkel rendelkeznek, mint egy jó talajtornász. Ez előfeltétel, erre épül rá a többi harci elem. A küzdő gyakran egészen a földre kuporodva várja a támadást, ami elől a talajon elbukfencezik, félrehemperedik, miközben pontos rúgásokat, ütéseket ad le támadójára. A talajon való elgördülés, földre lapulás megzavarja az ellenfelet, nem tud a szokott módon támadni, a majom rendszerű küzdő viszont akkor érzi magát elemében. Mozgása gyors és kiszámíthatatlan, megtanulásához viszont nem elegendő a sok gyakorlás és türelem, hanem alkati adottságok is szükségesek. Egyetlen fegyver, a körülbelül emberhosszúságú bot használata tartozik még az iskola ismeretanyagához. Használata több ember ellen is megfelelő védelmet tud nyújtani akkor is, ha azok egyéb eszközökkel vannak felfegyverkezve. A bottechnikára ugyanazok a jellemzők, mint a majom iskola pusztakezes küzdelmi módszerére : a szokatlanság és az akrobatika.

Új iskolák napjainkban is keletkeznek, ilyen a Shaolin Chung Hop Kuen ami Shaolin kombinációs kéztechnikákat jelent, megalkotói Si-Gong Carter Wong és Si-Gong Robert Lyons. Ez az irányzat 1988-ban lett a Shaolin templom bejegyzett stílusa.

Egy magyar Gong Fu mester

A Gong Fu Magyarországon való elterjedése, ismertté válása szorosan összefonódik Si-Gong Robert Lyons nevével. Az 1980-as években került kapcsolatba a Gong Fu-val, már elötte is foglalkozott küzdősportokkal. Amerikába emigrálása után profi verekedőként lép fel. Találkozik Tu Chen San merterrel, aki felajánlja, hogy menjen el vele Taiwanba, hogy tudását ott fejlessze tovább. Innen a Tai San Szl-ben lévő Shaolin kolostorba kerül, ahol összesen öt évet töltött. Először őt is próbatételeknek vetik alá, fél évig egyetlen Gong Fust sem látott, naphosszat fát és vizet hordattak vele. Miután túlesett a kötelező próbákon, elkezdhette az edzéseket. Napjai reggel fél hatkor kezdődtek negyvenöt perces futással, majd visszafelé négykézláb ment, hogy az izmai erősödjenek. Ezután reggeli volt, majd edzés, munka, ebéd és ismét edzés. De ez az életmód a szerzeteseknek csak az egyik csoportjára vonatkozik, a másik folyamatosan tanulmányozza és tanítja a buddhista vallást. A harci papok egyszer egy héten ehetnek bárányhúst, és bármikor bemehetnek imádkozni a templomba, a többiek viszont nem tehetik be a lábukat az edzésekre. A szerzetesrend piramisszerűen épül fel, melynek csúcsán a főpap van, akinek a tisztsége haláláig tart.

Si-Gong Robert Lyons a kolostorban szerzett tudásával három profi Gong Fu világbajnoki címet nyert. Sorban alapította iskoláit, melyekből Magyarországon van a legtöbb. Felkészítette a Magyar Shaolin Kung Fu Válogatottat, melynek eredménye képpen a csapat 3 egymást követő világbajnokságon ért el első helyezést. Si-Gong Robert Lyons nevéhez fűződik az első európai Shaolin kolostor, a Kerepesen épült Éden Park. Rengeteg Gong Fu hívő jár ide edzeni, akiknek életkora négytől hatvan évesig terjed, miniszterek, színészek éppúgy előfordulnak köztük, mint kétkezi munkások. A nagy érdeklődés valószínűleg az egészséges életvitel egyre "divatosabbá" válásával függ össze. Azon kívül döntő szerepe van a mesternek is, aki nagy leleményességgel igyekszik egyre több hívet szerezni a Shaolin Gong Funak.